Covid-19

Κορωνοϊός

covid-19, SARS, MERS

Οι κορονοϊοί ή κοροναϊοί (εναλλακτική ορθογραφία: κορωνοϊοί ή κορωναϊοί) είναι οικογένεια RNA ιών που προκαλούν ασθένειες σε θηλαστικά και πτηνά. Σε ανθρώπους και πτηνά προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που μπορούν να κυμαίνονται από ήπιες έως θανατηφόρες. Οι ήπιες ασθένειες στον άνθρωπο περιλαμβάνουν ορισμένες περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος (που προκαλείται επίσης και από άλλους ιούς, κυρίως ρινοϊούς), ενώ οι θανατηφόρες περιπτώσεις προκαλούνται από τις λοιμώξεις σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου – ΣΟΑΣ, διεθνώς γνωστό ως SARS -, η οποία άρχισε το 2002 στην Κίνα, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 – MERS – και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο τύπου 2 – Covid-19, η οποία προκάλεσε την πανδημία κορονοϊού 2019–21. Στις αγελάδες και στους χοίρους προκαλούν διάρροια, ενώ στα ποντίκια προκαλεί ηπατίτιδα και εγκεφαλοµυελίτιδα.

Οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν κρυολογήματα με σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό και πονόλαιμο από πρησμένες αμυγδαλές. Οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία (είτε άμεση ιογενή πνευμονία είτε δευτερογενή βακτηριακή πνευμονία) και βρογχίτιδα (είτε άμεση ιογενή βρογχίτιδα είτε δευτερογενή βακτηριακή βρογχίτιδα).

Methicillin-resistant Staphylococcus aureus

mrsa

Το MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus) είναι κοινός σε νοσοκομεία, φυλακές και οίκους ευγηρίας, όπου άτομα με ανοιχτές πληγές, επεμβατικές συσκευές όπως καθετήρες και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από νοσοκομεία. Το MRSA μπορεί να αποκτηθεί από το νοσοκομείο, από την κοινότητα, καθώς και από το ζωικό κεφάλαιο. Μετά από 72 ώρες, το MRSA μπορεί να επικρατήσει στους ανθρώπινους ιστούς και τελικά να γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία. Η αρχική παρουσίαση του MRSA είναι μικρά κόκκινα εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια, δαγκώματα αράχνης ή βρασμούς. μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό και, περιστασιακά, εξανθήματα. Μέσα σε λίγες μέρες, τα εξογκώματα γίνονται μεγαλύτερα και πιο επώδυνα. τελικά ανοίγουν σε βαθιές, γεμάτες πύον βράσεις.

Salmonella

Σαλμονέλα

Τροφική δηλητηρίαση

Η τυφική σαλμονέλλωση, ευρύτερα γνωστή ως τυφοειδής πυρετός προκαλείται από τα βακτήρια Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi A, Salmonella Paratyphi B και Salmonella Paratyphi C, μολύνοντας και αλλοιώνοντας διάφορα όργανα. Αυτή η κατηγορία σαλμονέλας επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και όχι απλά τα έντερα, όπως συμβαίνει με την πρώτη κατηγορία, κάνοντας την ασθένεια πολύ πιο επικίνδυνη για τον οργανισμό, έως και θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της τυφικής σαλμονέλλωσης είναι τα ίδια με αυτά της μη τυφικής, μόνο που ο πυρετός είναι υψηλότερος, και εξαφανίζεται μετά από τρεις εβδομάδες, ενώ μόνο στην τυφική συναντώνται και: ναυτία, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, πονοκέφαλος, εμετοί, εντερική διάτρηση, μηνιγγίτιδα, οστεομυελίτιδα, ηπατομεγαλία, σπληνομεγαλία, ελαττωμένη επιθυμία για φαγητό, εντερική αιμορραγία, στομαχόπονος, ενώ είκοσι με τριάντα ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού, ενδέχεται να υπάρξουν πόνοι στις αρθρώσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, η λήψη φαρμάκων, σε συνδυασμό με την ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη. Τα συμπτώματα της τυφικής σαλμονέλλωσης γίνονται ορατά από έξι ώρες, έως και δύο ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού από την ασθένεια και διαρκούν, συνήθως, μία με δύο ημέρες (εκτός του πυρετού). Το βακτηρίδιο Salmonella Typhi, το οποίο είναι το βασικότερο αίτιο του ξεσπάσματος της τυφικής σαλμονέλας, απαντάται μόνο στους ανθρώπους. Ο τυφοειδής πυρετός εμφανίζει ποσοστό θνησιμότητας 10%, έναντι 1% περίπου των υπολοίπων μορφών σαλμονέλλωσης. Υπάρχουν και ασθενείς, οι οποίοι, αν και έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, εξακολουθούν να είναι φορείς του μικροβίου αυτού.

Bird Flu

Γρίπη

H1N1 Γρίπη των Χοίρων και H5N1 γρίπη των πτηνών

Τα συμπτώματα με τη γρίπη χοίρων είναι παρόμοια με άλλες μορφές γρίπης, και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς ή τις κλειδώσεις, πόνο στο λαιμό, την κούραση και μύτη που τρέχει. Η διάρροια και ο εμετός έχουν αναφερθεί επίσης σε μερικές περιπτώσεις. Μια μελέτη από τις 5 Μαΐου, δημοσιευμένο στο New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι 94% των επιβεβαιωμένων ασθενών είχε πυρετό και 92% είχε βήχα. Άνθρωποι με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών περιπλοκών περιλαμβάνουν τις ηλικίες 65 χρονών και και μεγαλύτερους, ή παιδιά νεώτερα από 5 χρονών, έγκυοι γυναίκες, και άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας με τις ιατρικές καταστάσεις, όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία.

Στα παιδιά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μπλε χείλια και δέρμα, αφυδάτωση, γρήγορη αναπνοή, υπνηλία, τη σημαντική οξυθυμία και επίσης έλλειψη επιθυμίας για αγκάλιασμα.

Στους ενηλίκους τα συμπτώματα, μαζί με τα τυπικά συμπτώματα γρίπης είναι γρήγορη αναπνοή, πόνο στο στήθος ή την κοιλιά, ξαφνικός ίλιγγος ή σύγχυση. Αυτά τα συμπτώματα ίσως να είναι λόγος για έκτακτο τηλεφώνημα ή επίσκεψη σε γιατρό. Και στα παιδιά και στους ενηλίκους ένας επίμονος εμετός, η επιστροφή συμπτωμάτων γρίπης, που περιλαμβάνει πυρετό και βήχα μπορεί να απαιτούν έκτακτη ιατρική παρακολούθηση.

Norovirus

Νοροϊός

Η πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας

Ο νοροϊός (norovirus) είναι το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Ο χρόνος επώασης είναι από 24-48 ώρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν 1 με 3 ημέρες. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση (π.χ. εισαγωγή σε νοσοκομείο). Η μόλυνση χαρακτηρίζεται από διάρροια, εμετό και στομαχικό πόνο. Συνήθως δεν εμφανίζεται αίμα.

Η θνητότητα σχετιζόμενη με τη νόσο είναι χαμηλή. Υπάρχουν περίπου 685 εκατομμύρια περιστατικά νοροϊού τον χρόνο με περίπου 200.000 θανάτους ετησίως. Εμφανίζεται στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο. Τα άτομα κάτω των 5 ετών είναι η πιο ευάλωτη ομάδα με τον ιό προκαλεί περίπου 50.000 θανάτους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εμφανίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Λαμβάνει συχνά χώρα σε ξεσπάσματα, ειδικά σε αυτούς που ζουν σε περιορισμένους χώρους.

Το όνομα προέρχεται από το Νόργουολκ του Οχάιο, όπου υπήρξε ξέσπασμα το 1968.

Coxsackieviruses are among the leading causes of aseptic meningitis

Coxsackievirus

Οι ιοί Coxsackie είναι από τις κύριες αιτίες άσηπτης μηνιγγίτιδας

Οι ιοί Coxsackie είναι μερικοί συγγενείς εντεροϊοί που ανήκουν στην οικογένεια Picornaviridae των μη περιτυλιγμένων, γραμμικών, θετικής αίσθησης μονόκλωνων ιών RNA, καθώς και στο γένος Enterovirus, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης ιό πολιομυελίτιδας και ηχοϊό. Οι εντεροϊοί είναι από τα πιο κοινά και σημαντικά ανθρώπινα παθογόνα και συνήθως τα μέλη τους μεταδίδονται μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού. Οι ιοί Coxsackie μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά με τον ιό της πολιομυελίτιδας.